Second Menu
Terjedünk!FacebookTwitter
Magyar HajnalLegaljaHihető: dolgozni akarnak az ugraji cigányok, nem hagyják

Hihető: dolgozni akarnak az ugraji cigányok, nem hagyják

Cigány kézből nem kell a keksz?

Halmajugrai cigányok arra kérték a detki keksz- és tésztagyár ügyvezetőjét: alkalmazzon helyi cigányokat a cégnél, mert dolgozni akarnak, és nem segélyen élni. Követelésüket petícióban fogalmazták meg, amelyet a kekszgyár épülete előtti tiltakozó demonstráción akartak átadni Pavlova Olgának, ám ez végül nem sikerült, mert az igazgató épp szabadságát tölti. Semmi okunk kételkedni sem a cigányok, sem a Néphazugság szavaiban. Az csak sorok közül derül ki, hogy a gyárba szakképzett munkaerő kell, nem 6-8 elemit végzettek, tehát már a cím is hamis.

A kekszgyár megkeresésünkre jövő hétre ígért választ. Halmajugrán mintegy ezernégyszázan laknak, hetven százalékuk cigány. A felnőttek közül szinte mindenkinek megvan a nyolc általánosa, de szép számmal akad szakmával és érettségivel rendelkező is. A romák körében ennek ellenére 75-80 százalékos a munkanélküliség, legfeljebb közmunkásként alkalmaznak olykor közülük néhányat. Egyre kevesebbet – mondják a helyiek, akik szerint míg korábban hat-nyolc asszony és férfi nyírta a füvet, tisztította az árkokat, addig mára ketten maradtak. Ők napi hatórai munkáért átlagosan 36 ezer forintot kapnak egy hónapban.

A többieknek be kellene érniük a 22 800 forintos segéllyel, amiből nemhogy rezsire, még ételre sem futja. – Nekünk nem segély kell, hanem munka – mondta Schmitt Magdolna, a Roma Nővédelmi Közhasznú Szervezet helyi elnöke, s hozzátette: azért szervezték meg a halmajugrai tüntetéssorozatot, mert el akarják mondani a világnak, hogy igenis munkából akarnak megélni. „Január óta adjuk be az Önök cégénél is a fényképes önéletrajzot, mert dolgozni szeretnénk. A portáson túl még nem jutottunk. Nekünk soha nincsen munka. Gyakran arra hivatkoznak, hogy a maguk gépeinek kezeléséhez vizsga kell. De azt a vizsgát csak azok tudják letenni, akik a gyárban kaptak betanítást és maguknál tehettek vizsgát. Ha a kapun belülre sem engednek bennünket, hogyan bizonyítsunk? Örülünk neki, hogy a Kekszgyár szépen megújult, és modern gépeket tudott venni, hogy fejlődés van.

De mi hasznunk nekünk abból, ha a cigányok munkanélkülisége ezzel sem csökkent? Egyetlenegy asszonyt vettek fel közülünk, mutatóba, dísznek. Pedig lennénk itt legalább százan” – hangoztatták az igazgatónak írt petícióban. Az egyetlen, munkába felvett cigány asszony egyébként nem vállalt sorsközösséget a demonstrálókkal, a műszak végeztével sietve elhaladt a tüntetők előtt, mintha nem is közéjük tartozna – mesélték a helybéliek. A halmajugrai cigányok közül sokan azt mondták: úgy tudják, uniós forrásokból legalább hatvanmilliárd forintot kapott eddig a kormány roma felzárkóztató programokra, munkahelyteremtésre. Csakhogy az ígéreteken meg a lózungokon kívül ők más egyebet nem láttak, így nagyon kíváncsiak arra, hova lett ez a rengeteg pénz.

Mások arra panaszkodtak, hogy a gyerekek nyári étkeztetésén is spórol az önkormányzat: nem a helyi asszonyoknak ad lehetőséget, hogy közmunkásként zöldséget pucoljanak, előkészítsék az ételt, s megfőzzék azt a község amúgy modern napközis konyháján, hanem inkább a szomszédos Karácsondról hozatják az adagokat. – Egy kanál franciasalátát meg egy negyed csirkecombot kaptak legutóbb is a gyerekek, két és fél deci levessel.

Kilencszáz forint jut naponta egy gyerekre a minisztériumi támogatásból, ebből fejedelmi módon jól lehetne lakatni őket. De úgy vannak vele sokan, hogy a cigányoknak jól lesz ez is, örüljenek, hogy egyáltalán enni kapnak – panaszkodtak. Az igazi megoldás az lenne – mondták –, ha nem kellene az ingyenes étkeztetést igénybe venniük. Szívesen főznének, ellátnák a gyerekeiket, csakhogy amíg nincs munkájuk, addig nincs pénzük sem. De munkát nem kapnak, még akkor sem, ha a falujukban hirdetnek épp harmincöt új álláshelyet: ez ördögi kör.

Somodi Tiborné, Halmajugra polgármestere szerint bonyolultabb a helyzet annál, mint amit a demonstrálók lefestenek. Az önkormányzat igyekszik lobbizni azért, hogy helyiek kapjanak munkát, de nem parancsolhat rá egyetlen munkáltatóra sem, hogy kiket alkalmazzon. A modern és gépesített kekszgyárba tudomása szerint jellemzően technikusokat keresnek, így szakképzettség nélkül esély sincs az elhelyezkedésre. Az a cigány asszony, akit felvettek, korábban évekig dolgozott környékbeli multinacionális cégeknél, s megfelelt az elvárásoknak. A falu igyekszik olyan képzéseket szervezni, amivel a romáknak is nagyobb esélyt adhat az elhelyezkedésre. A napokban hatan végeztek a nehézgép-kezelői tanfolyamon, s nyolcan iratkoztak be a következőre. Tizenhatan fejezték be a nyolc általánost egy felnőttképző tanfolyamon.

A polgármester szavai szerint nem igaz, hogy csak ketten dolgoznak közmunkásként, jelenleg is tizenhat embernek adnak így feladatot. Ez a létszám az önkormányzati hivatali rendszer összevonása után sajnos kevesebb, mint a megelőző években, de csak ennyire van keret – mondta. A gyerekek nyári étkeztetésével kapcsolatos panaszokhoz annyit fűzött hozzá: a halmajugrai konyhát felújítják, ezért kell Karácsondról hozatni az ételt, a vállalkozó pedig pontosan akkora adagokat készít, amekkorára törvény kötelezi.

Schmitt Magdolna azt mesélte: a tüntetés előtt egy héttel néhány nőtársával együtt járt a kekszgyár vezetőjénél, hogy elmondják: dolgozni akarnak, s nem tűrik a diszkriminációt. Erre szavai szerint azt a választ kapták, hogy a cégnél azért nem akarnak romákat alkalmazni, mert állítólag ha a megrendelők megtudják, hogy cigányok kezén ment keresztül a keksz, nem fogják megvenni a terméket.(Hihehtő, hihető!)

– Akkor jó volt a cigányok keze, amikor napszámban fel kellett építeni ezt a gyárat? De ha már tésztához kell nyúlni, a cigány keze hirtelen koszos és büdös lesz? – tette fel a nőszervezet elnöke a költői kérdést. A kekszet ugyanis nem pucér kézzel, hanem kesztyűben fogják meg a dolgozók. A nem cigányok is.

Hozzászólások

hozzászólás
.

Legutóbbi híreink:


NFL Cheap Jerseys NFL Jerseys Cheap Authentic Limited Julian Edelman Kids Jersey Coach Factory Outlet White Eddie Lacy Super Bowl Jersey Nhl Jerseys Cheap China Grey Richard Sherman Seahawks Super Bowl Jersey Cheap Jets Jerseys Coach Handbags Quebec Chiefs Jerseys Cheap Cheap NFL Jerseys Authentic Wholesale Rugby Jerseys Cheap Soccer Jerseys Usa Cheap Bruins Jerseys Game Pat McAfee Pink Super Bowl Jersey Coach Diaper Bag Outlet Store Online Cheap Soccer Goalie Jerseys Wholesale Cycling Jerseys Cheap NFL Jerseys Authentic Coach Outlet Store Cheap Wholesale Authentic Jerseys Coach Handbags Toronto Coach Factory Vs Coach Outlet